fredag 21. juni 2024

Om Å Energi og Morrow Batteries

 Debttinnlegg i Fedrelandsvennen 20. juni 2024 om Å Energi og batterifabrikken Morrow.
Og også med andre "batteri-eksempler", se Kilde: 

"En dyr lærepenge…."

"Undertegnede viser til leder i Fædrelandsvennen den 24. mai (Å Energi med omstridt eierskap i Morrow)."

Utdrag:
"Selskapet Britishvolt som skulle bygge Englands største batterifabrikk, beliggende tett ved overføringskabelen fra Suldal i Rogaland til Newcastle i Storbritannia, åpnet i oktober 2021. Selskapet er slått konkurs, men kabelen eksporterer ren norsk vannkraft så det suser samtidig som matkøen her hjemme vokser og bedrifter i NO2 klager sin nød."

"Morrow Batteries sikter mot 43 GWh batteriproduksjon i Arendal. Det kan bli en dyr lærepenge. Regningen sendes folk og næringsliv via bl.a. faktura for strøm og nett, ja nettopp fra det offentlig eide konsernet Å Energi. Vi i prisområde NO2 bidrar i særklasse! Dersom Å Energi sin forretningside ikke er å subsidiere ved å melke sine kunder, eller å motta statlige subsidier, for deretter å tilby Morrows billig strøm, er det særdeles lite som tilsier at batteriproduksjon i høykostlandet Norge kan lykkes! Men Agders eierrepresentanter gav fra seg styringen til Vardar, Drammen og Statkraft ved fusjonen."

Betimelige spørsmål om offentlige investeringer i storforbrukere av elektrisk kraft i prisområde NO2, som er Sør-Vestlandet.
Der prisen for elektrisk kraft stort sett er høyest i Norge pga kablene til UK og kontinentet.

 

Skudeneshavn   21. juni 2024

Jan Marton Jensen


Kilde:
19. juni 2024
https://www.fvn.no/mening/debattinnlegg/i/zA70G4/en-dyr-laerepenge

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar