Det har vist seg at spesielt slakterier har potensiale til å bli korona-smittebomber.
Slik har det gått i flere land... med alvorlige følger for matforsyning og ikke minst for bønder med slaktedyr når slakteriene stenges.
I USA ble krisen så stor at Trump beordret at slakterier i USA IKKE måtte stenge, faktisk basert på en lov fra Korea-krigen på 1950-tallet. Da hadde man i USA opplevd at stengte slakterier resulterte ia at bøndene måtte gasse sine slakteferdige griser og kyllinger.
Det er mange forhold som gjør slakterier til smittebomber:
- selve arbeidsforholdene i slakteriene
- mye innleid arbeidskraft
- disse har trange boforhold, umulig å holde avstand
Det har gått mot større og større enheter der effektivitet og kostnadsreduksjoner har stått i høysetet.
Og konsentrasjon til få enheter øker skadeeffekten for matforsyningen når det går galt.
Mange land har opplevde dette, se kildene under her.
Nå har Tyskland bestemt seg: Det er nettopp lovfestet at slakterier ikke får ha innleid arbeidskraft.
Det har vært behovet for Smittevern og Matvaresikkerhet som skulle til for at myndighetene beordret bedriftene til å dekke alle arbeidsoppgavene med bedriftens egne ansatte.
Skudeneshavn 23. mai 2020
Jan Marton Jensen
På Twitter:
23. mai 2020
https://twitter.com/janmarton/status/1264282589776527360
Kilde:
22. mai 2020
https://www.theguardian.com/environment/2020/may/22/exploitative-conditions-germany-to-reform-meat-industry-after-spate-of-covid-19-cases
19. mai 2020
https://www.france24.com/en/20200519-abattoirs-could-be-coronavirus-factories-experts-warn
14. mai 2020
https://www.nytimes.com/2020/05/14/business/coronavirus-farmers-killing-pigs.html
11.mai 2020
https://www.theguardian.com/environment/2020/may/11/chaotic-and-crazy-meat-plants-around-the-world-struggle-with-virus-outbreaks
29. april 2020
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-52466502
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar